Wat is een Proof of Export (PoE) of bewijs van export?

Een Proof of Export (PoE) is een document dat wordt gebruikt om aan te tonen dat goederen of producten zijn geëxporteerd uit een bepaald land. Het wordt vaak gebruikt bij internationale handelstransacties om aan te tonen dat de goederen of producten legaal zijn geëxporteerd en om te voldoen aan de douane- en belastingvoorschriften van het land van bestemming.

De PoE bevat meestal informatie over de goederen of producten, zoals het soort product, het gewicht en de waarde, evenals de datum en plaats van export. Het kan ook informatie bevatten over de exporteur en de importeur, inclusief hun contactgegevens.

De PoE kan worden afgegeven door een overheidsinstantie, zoals de douane of het ministerie van Handel, of door een erkende exporteur of expediteur. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de PoE nauwkeurig en volledig is ingevuld, omdat het niet hebben van de juiste documentatie kan leiden tot vertragingen bij de douane-inklaring of zelfs tot boetes of sancties.

Met een PoE kan een factuur voor een, buiten de eu gevestigd bedrijf (buitenland), zonder BTW worden opgemaakt. Je bent dan wel verplicht te bewijzen dat de goederen het land uitgegaan zijn, dat kan met een PoE. Voor meer informatie kijk op de site van de belastingdienst.

In het nederlands is weinig informatie te vinden. Hier een link naar een engelstalige site: https://www.globalcustomsacademy.com/2020/07/02/understanding-proof-of-export/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.