Hoeveel kost een eigen server aan energie?

Tegenwoordig draait alles in de cloud. Maar hoe zit het met uw eigen server? Hoeveel kost deze aan energie en is het kosten-technisch niet beter om deze onder te brengen bij een cloud provider zoals Azure of Google Cloud Platform (GCP).  Hieronder wordt stap voor stap uitleg gegeven van de energie kosten van uw server.

Om te berekenen hoeveel het kost aan stroom om een server op uw eigen kantoor te draaien, moet u een paar stappen volgen om het energieverbruik en de kosten te bepalen.

Stap 1: Bepaal het energieverbruik van de server
Het energieverbruik van een server wordt gemeten in watt (W). Als u de specificaties van uw server hebt, kunt u het maximale vermogen vinden dat de server verbruikt. Voorbeeld: Laten we voor nu aannemen dat uw server gemiddeld 300 watt (W) verbruikt.

Stap 2: Bereken het dagelijkse en maandelijkse energieverbruik
Bereken het dagelijkse verbruik in kilowattuur (kWh). 1 kWh is gelijk aan 1000 watt verbruikt gedurende 1 uur. Formule: Dagelijks verbruik (kWh)=Vermogen (W)1000×Aantal uren per dag. Aangezien een server doorgaans 24 uur per dag aan staat: Dagelijks verbruik=300 W1000×24 uur=7,2 kWh per dag. Maandelijks verbruik=7,2 kWh per dag×30 dagen=216 kWh per maand

Stap 3: Bereken de kosten
Om de kosten te berekenen, vermenigvuldigt uw het energieverbruik met de prijs per kWh die je energieleverancier rekent. De gemiddelde elektriciteitsprijs varieert. Laten we uitgaan van €0,23 (dit kan variëren). Voorbeeldberekening: Maandelijkse kosten=216 kWh×€0,23=€49,68.

Samenvatting

  • Energieverbruik van de server: 300 watt
  • Dagelijks verbruik: 7,2 kWh
  • Maandelijks verbruik: 216 kWh
  • Elektriciteitsprijs: €0,23 per kWh
  • Maandelijkse kosten: €49,68

Dit is een schatting van de kosten om een server van 300 watt continu te laten draaien op kantoor. De werkelijke kosten kunnen variëren afhankelijk van het werkelijke energieverbruik van de server en de actuele elektriciteitsprijs in jouw regio.

Voor een berekening van de kosten bij Azure ga naar https://azure.microsoft.com/nl-nl/pricing/calculator/  en bij Google ga naar https://cloud.google.com/products/calculator.

Dit bericht werd geplaatst in IT door carba. Markeer de permalink als favoriet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.